Många undrar och beundrar…

Frågorna nedan får jag väääldigt ofta så jag tänkte att ”varför inte skriva ner alla och svara på dem på bloggen så att alla kan ta del av mina svar”!? Sagt och gjort – enjoy!

Äter Liv kött? Hur känner du inför det? Ja, tyvärr gör hon det. Då hon är allergisk mot det mest näringsrika i en vegetarisk kost så måste hon äta kött för att få i sig allt hon behöver. Det är en stor sorg för mig, men den dagen hon förhoppningsvis blir av med sina allergier såpass att hon kan få i sig alla viktiga näringsämnen utan att behöva äta kött så kommer jag inte vilja ge henne mer kött. Tills dess så får jag bara hålla ut helt enkelt. Att min skatt får i sig allt hon behöver är det absolut viktigaste för mig såklart. ❤

Vad tycker Isac om att du vill att Liv ska äta vegetariskt? Han har inga problem med det så länge hon får i sig allt hon behöver rent näringsmässigt.

Får Liv bara hemlagad mat? Ja, mer eller mindre. Det är få produkter på marknaden som vi kan köpa som hon tål och som inte innehåller spår av saker hon är allergisk mot. Oftast är det Isac som tillagar hennes middagar då hon ju tyvärr äter kött men det som inte rör kött lagar ju jag med såklart, även om Isac står för större delen av matlagningen. Det är även han som allt som oftast bakar brödet som Liv brukar äta.

Vad kan Liv äta egentligen? Alltså hon är ju allergisk mot mycket men samtidigt finns det en hel del att äta. Hon äter väldigt bra mat så som potatis, sötpotatis, ris, quinoa och kött/kyckling. Det mesta är majs- och kokosbaserat. Sedan äter hon såklart grönsaker och frukt. Och hembakat bröd. Som dryck blir det bara vatten då vi inte har hittat något annat hon kan dricka för tillfället.

– Till frukost brukar hon äta en majs- och kokosbaserad gröt med egengjord sockerfri sylt och lite froosh till. Oftast en hembakt macka till det också.
– Till mellis varierar vi lite mellan hembakt macka, smoothie, majs, skinka och grönsaker/frukt.
– Till middag brukar det bli någon blandning av potatis/ris/quinoa/sötpotatis/kött/kyckling. Alltså inte alltihop i en smet såklart haha, men någon tillagad måltid på några av de komponenterna. Ibland får hon majsbaserad pasta också.
– Till kvällsmat kan det bli lite vadsomhelst av ovanstående.

Som komplement till sin allergifria kost så får Liv även kalciumtillskott som vi mortlar ner i maten varje dag. Hon får även järndroppar och såklart d-vitamin som alla andra barn.

Är det inte jobbigt att hålla på ”sådär”? Både och får jag väl säga. Hon äter ju bra basmat som de flesta borde äta/äter. Hon äter inte en massa dålig mat och färdigproducerat och det är ju bra, men det kan vara frustrerande ibland att vi ”inte bara kan”. Alltså att vi MÅSTE laga allt själva, att vi MÅSTE baka bröd själva. Att hon inte kan smaka på saker när vi är ute och äter eller när andra vill bjuda på någonting. Att hon kan bli dålig av att andra spiller och sölar med mat hon kan råka få i sig och att vi måste vakta så att hon inte råkar få i sig sådant som ligger på t.ex. golvet. Det är väl det som är det mest jobbiga – ångesten och stressen över att hon kan bli dålig av det mesta och att inte kunna vara så spontan. Att alltid behöva planera till punkt och pricka. Och att det inte finns några enkla utvägar om orken tryter utan att vi helt enkelt får bita ihop och laga/baka/handla osv. MEN om Liv inte hade varit allergisk hade vi ändå velat laga mat till henne här hemma. Många undrar och beundrar att vi själva lagar i princip all mat som Liv äter – jag tycker inte det är något att beundra för det är väl inte konstigt och ovanligt att laga hemlagad mat till sitt barn? Väl?

Är du föräldraledig nu? Ja det är jag. Jag läste en kurs i hälsopsykologi på halvtid från mitten på januari till sista mars men nu är jag föräldraledig på heltid igen. När jag pluggade så var Isac hemma varje måndag och tisdag men han jobbar heltid nu igen såklart eftersom jag är hemma på heltid igen.

Ska Isac vara föräldraledig? Ja och det har han varit också. Han tog ut föräldraledighet i december så att vi hade lite mer än tre veckor tillsammans vid jul och han var ju ledig två dagar i veckan mellan januari och till och med mars. Dessutom var han hemma större delen från det att Liv föddes och fram till hon var fyra månader eftersom han studerade då och kunde göra det hemifrån. Så han var i skolan max två dagar i veckan under de månaderna. Det fungerade hur bra som helst och var en superbra lösning för vår familj. Och han slapp ta en enda föräldradag fastän vi var hemma tillsammans så länge! 🙂 Men till framtiden – ja han ska vara mer föräldraledig. Troligen blir det i samband med nästa sommar eller mer ihop med lov och/eller eventuellt syskon. Känns superbra att vi har många föräldradagar kvar att ta av. 🙂

När ska Liv börja förskola? Vi har önskat placeringsdatum i januari år 2020. Jag hade gärna haft henne hemma längre men det blir nog bra såhär ändå. Jag är ändå nöjd att vi har kunnat knåpa ihop det såhär och ändå ha en hel del föräldradagar kvar att ta av senare. Och förhoppningsvis behöver hon inte börja förskola på heltid i januari! Vi får väl se hur det blir…

Hur länge ska ni bo i er tvåa?  Hur länge har ni bott där nu? Första frågan är en mycket bra fråga. Vi vill flytta härifrån varje dag samtidigt som vi trivs med läget och tycker att det är bekvämt att det så himla nära till allt och att det är såpass ekonomiskt att bo här. Vi vill ju också hitta något bra ställe att flytta till eftersom vi bor i en bostadsrätt och kommer behöva sälja den och investera i ett nytt boende. Det känns om ett stort beslut hehe. Men visst längtar vi till att kunna ha en gräsplätt och fler rum. Och miljöombyte såklart!

Vad gäller hur länge vi har bott här så har Isac bott här i 15 (!!) år 1 juni i år och jag har bott här i ca. 6-7 år.  Jag tror mitt officiella adressändringsdatum var 11 april 2013 men jag hade bott här mycket längre än så. Egentligen flyttade jag aldrig riktigt in utan från att Isac och jag började ”hänga” så kom det liksom successivt fler och fler grejer in i lägenheten och vi började köpa gemensamma saker och ja.. helt plötsligt insåg jag att jag sov oftare hos Isac än hemma på Skäret. 😉 Isac rensade en del i hans garderob väldigt tidigt så att jag kunde ha ett gäng lådor med kläder i och hans extranyckel fick jag dessutom redan i typ oktober 2011 så att jag kunde komma och gå som jag ville (eftersom han jobbade heltid och jag var nybliven student med deltidsjobb). Haha 😉

På tal om föräldradagar så har jag funderat lite på det där med vad som är mycket och lite. Hur mycket är ”normalt”/medel att ha kvar i dagar för sitt barn när barnet är ett år, ett och ett halvt år, två år osv…? Det står ju liksom ingenstans eftersom alla gör olika, men det hade ju ändå varit intressant att veta hur det ”brukar” se ut i de flesta hemmen. Jag vet inte vart vi skulle hamna på den skalan men jag tycker nog att vi har rätt många dagar kvar i alla fall. :):) 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s