Frågor och svar om graviditeten

Jumper – Välkommen Hit

…som jag svarade på några dagar innan Liv bestämde sig för att titta ut!

Hur gamla är du och din kille?
När vi blev gravida var vi 32 år (Isac) och 24 år (jag) men när bebis anländer kommer vi vara 33 år och 25 år.

Vilken dag upptäckte ni graviditeten?
Den 9 juli 2017, en söndag.

Hur fick du beskedet att du var gravid?
Jag tog ett graviditetstest hemma då jag själv misstänkte att jag var gravid.

Vilken vecka var du i då?
Vecka fyra eller fem.

Varför misstänkte du att du var gravid?
Jag tyckte att mina PMS-symtom var sena, jag drömde om att jag var gravid, jag bara ”kände det” och jag visste att vi hade råkat pricka in ett ägglossningsdatum..

Vad var dina första symtom?
Utebliven PMS, ”känsla” och några konstiga drömmar. Sedan kom yrsel, illamående, ömma bröst och bröstvårtor, ingen aptit, andfåddhet och molvärk.

Hur reagerade du när graviditetstestet var positivt?
Jag kunde inte riktigt tro att det var sant! Först när jag läste av det så såg det negativt ut, men när det helt plötsligt dök upp ett svagt streck så blev jag helt ställd. Jag minns att jag var inne i badrummet i cirka 40-50 minuter innan jag kunde med att gå tillbaka till sängen där Isac låg och berätta för honom haha. Det var med skräckblandad förtjusning haha.

Hur berättade du för din pojkvän att du var gravid?
Jag hade med mig testet och lade mig i sängen bredvid Isac som låg och sussade lite, men jag gömde testet bakom kudden och så låg vi och myste och pratade i typ 30-40 minuter innan jag ens ”vågade” ta fram testet och berätta. x) Jag har faktiskt lite minnesluckor från detta då jag var i en helt annan värld haha, så jag vet inte exakt vad jag sa, men jag tog till slut fram testet och visade honom i alla fall. Han blev nervös och jätteglad!

Var det planerat?
Nej, men vi var ju fullt medvetna om att vi inte hade skyddat oss.. sååå.. passivt planerat haha?

Hur lång tid tog det innan ni bestämde er för att behålla barnet?
Ingen tid alls, det var självklart från första stund! ♡ Chocken höll i sig för mig i flera dagar med många tankar och funderingar, men jag var väldigt medveten om att jag aldrig skulle vilja göra något annat än att behålla det lilla pyret. Isac blev superglad från sekund ett så från hans sida var det också självklart att behålla. Så vi bestämde oss i samma sekund vi förstod att vi var gravida, även om jag var fylld med stress.

Hur lång tid tog det för dig att bli gravid?
Eftersom vi inte försökte så är det ju lite halvsvårt att säga. Å andra sidan var det första gången vi råkade pricka in en ägglossningsdag oskyddat och det var också då det tog sig. Så jag antar att det gick fort.

Är/har du varit orolig för missfall?
Ja och nej. Jag har verkligen känt (och känner) att denna bebis är ”meant to be” så därför har jag känt mig säker, men samtidigt har jag såklart varit orolig. Oron har dock blivit större ju längre in i graviditeten vi har kommit för i början var jag väl mest i en sådan chock så att jag inte riktigt fattade att det verkligen var sant. Ju mer jag har fått se, känna och tänka på bebisen ju mer orolig har jag blivit. ♡

Vem i er närhet fick veta nyheten först?
Mina föräldrar!

Hur lång tid tog det innan du/ni berättade för era föräldrar?
Vi berättade för mina föräldrar i vecka åtta så det tog ungefär tre veckor innan vi kände oss redo att våga berätta. Isacs föräldrar fick veta det i vecka tolv och vecka sjutton.

Hur gick ni ut med det officiellt?
Isac lade ut en ultraljudsbild på Instagram och Facebook i vecka 26 och jag gjorde detsamma på Instagram dagen efter (fast min bild var på oss när vi höll i alla ultraljudsbilder).

Hur reagerade era familjer och vänner när ni berättade att ni var gravida?
Alla blev jätteglada – både familj och vänner! ♡

Känner du dig redo att bli mamma?
Ja och nej. Jag har längtat efter detta hela livet samtidigt som jag aldrig har varit mer rädd för att göra fel osv. Men jag ser verkligen fram emot det och vill att mars ska komma nuuuuu! ♡

Hur känns det att ha en bebis i magen?
Helt fantastiskt! Övermäktigt! Känslan av att få bära på ett litet liv och verkligen ha en liten bebis i magen är helt otrolig. Alla sparkar och buffar jag får känns som en välsignelse och jag blir både skrattig och gråtig av det. Hur det känns rent fysiskt och psykiskt att vara gravid med allt vad det innebär är dock annorlunda och inte alltid lika ljuvligt. Min kropp har inte tagit graviditeten bra. Men annars är det en jättehäftig och underbar känsla. ♡

Hur mycket har du gått upp i vikt under graviditeten?
Oj, det vet jag inte exakt då jag inte brukar väga mig. Vet därför inte min startvikt. Meeeen jag har en känsla av att jag har gått upp en hel del! Tolv kilo kanske? Jag kommer nog få kämpa med att bli av med allt överflöd sen…

Har du några cravings?
Inga faktiskt. Hade sett fram emot att få roliga cravings, eller åtminstone någon, men jag kan helt ärligt säga att jag inte har känt något särskilt sug efter någonting alls. Har snarare tappat aptiten. 😦

Har du några gravidkrämpor? Vilka?
Utöver att jag brukar ha ont i fötterna och ryggen sedan innan graviditeten så har det blivit avsevärt mycket värre nu under graviditeten, speciellt nu när det börjar bli tungt. Mådde väldigt illa i början men det avtog runt vecka sexton. Jag har en hel del halsbränna. Brösten ömmar… Annars vet jag inte. Tror jag har klarat mig rätt bra faktiskt, rent graviditetsmässigt. Men som nämnt tidigare så har graviditeten försämrat min sjukdom som jag har så där mår jag… piss. Minst sagt.

Har ni planerat några namn?
Vi har en liten (lång) lista men jag kan inte påstå att något namn känns sådär givet liksom.

Har ni haft lätt för att komma överens om namnen?
Nja, både och.

Har ni valt att ta reda på kön?
Nej, vi kände att vi ville/vill ha det som en överraskning när bebis väl tittar ut. Jag är lite trött på den där köns-hetsen och jag känner att jag bara vill att vår lilla bebis ska må bra. När vi skulle göra ultraljudet i vecka nitton (vårt första ultraljud) så var jag så sinnessjukt nervös över att något inte skulle stå rätt till så det fanns inte ens en tanke på att ta reda på könet faktiskt. Och det är så kul att få ha den överraskningen och spänningen nu, både under graviditeten och inför förlossningen.

Vad tror ni att det blir – en flicka eller en pojke?
Ingen aning haha! Ena dagen tror jag pojke, andra dagen tjej. Så typ så.

Hur många ultraljud har ni gjort?
Ett rutinultraljud och fyra tillväxtultraljud. Antagligen blir det ett till tillväxtultraljud om fyra veckor.

Hur länge ska du vara mammaledig?
Minst ett år och max ett och ett halvt år (tror jag). Har inte hunnit fundera på det så mycket ännu.

Ska ni dela på föräldraledigheten?
Ja det ska vi allt. Vi vet inte exakt hur vi ska lägga upp det men Isac vill vara ledig med bebis och det vill jag också att han ska vara.

När är bebisen beräknad att komma?
16 mars 2018 ♡

Hur och vart ska du föda?
Om inget annat sägs eller ändras så är väl tanken att jag ska föda vaginalt på Näl.

Vilken vecka är du i nu?
Vecka 34. På lördag går vi in i vecka 35!

Hur lång är bebisen nu?
Cirka 42 centimeter.

Hur mycket väger bebisen?
Enligt appen två till två och ett halvt kilo. På måndag ska vi dock på tillväxtultraljud så då får vi veta exakt vad vår bebis skattas väga.

Vilka ska vara med under förlossningen?
Inga fler än Isac och jag antar jag (plus personal såklart haha).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s